LGS NEDİR?
2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanan ve 2018 yılına kadar TEOG olarak uygulanan sistemin adıdır. Liselere Geçiş Sistemi kısa adı ile LGS'ye ilköğretim okullarında öğrenim gören 8. Sınıf öğrencileri girmektedir. Liselere Geçiş Sistemi kapsamında uygulanan Merkezi Sınav, sınavla öğrenci alan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri ve Özel Program ve Proje Uygulayan Ortaöğretim Kurumlarına(İmam Hatip Liseleri ve Meslek Liseleri) öğrenci seçmek amacıyla uygulanmaktadır. Öğrencilerin %10'u sınavla öğrenci alan okullara geri kalan %90'ı ise adrese göre diğer liselere yerleşecek.
Sınava zorunlu olmayıp isteyen öğrenciler girecek. Sınav başvuruları öğrenci velisi tarafından kendi okullarında yapılacak. Tercih işlemleri Temmuz ayında yapılacak.
Sınavın Kapsamı
Sınavdaki sorular 8. Sınıf müfredatından olacak. Sabah oturumunda uygulanan sözel bölümde 50, öğlen oturumunda uygulanan sayısal bölümde 40 olmak üzere sınavda toplam 90 soru bulunmaktadır. Sözel bölümde Türkçe( 20 Soru), Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi (10 Soru), T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (10 Soru) ve Yabancı Dil (10 Soru), sayısal bölümde ise Matematik (20 Soru) ve Fen Bilimleri(20 Soru) alt testleri yer almaktadır.
Ağırlıklı Standart Puan Hesaplanırken Kullanılacak Ağırlık Katsayıları
Tercih İşlemleri
Tercihlerde öğrencinin karşısına 3 tercih ekranı çıkacak:
1-Yerel Yerleştirme
Sırasıyla bu kriterlere göre yapılacak.
2-Merkezi Yerleştirme
Öncelikle sınav puanına bakılacak eşitlik olması durumunda sırasıyla diğer kriterlere bakılacak.
3-Pansiyonlu Okullara Yerleştirme
*Güzel Sanatlar ve Spor Liselerine başvuru ve yerleştirme işlemleri Haziran-Temmuz aylarında olacak. Öğrencilerin Yetenek Sınavı (%70) ve OBP (Öğretim Başarı Puanı %30) kriterlerine göre yerleştirme yapılacak
**Özel okullar isterlerse kendi sınavlarını yapabilecek. İsteyen özel okullar merkezi sınava göre öğrenci alabilecek.