MERSİN / AKDENİZ - Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Ortaokulu

Liselere Giriş Sistemi

LGS NEDİR?

2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanan ve 2018 yılına kadar TEOG olarak uygulanan sistemin adıdır. Liselere Geçiş Sistemi kısa adı ile LGS'ye ilköğretim okullarında öğrenim gören 8. Sınıf öğrencileri girmektedir. Liselere Geçiş Sistemi kapsamında uygulanan Merkezi Sınav, sınavla öğrenci alan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri ve Özel Program ve Proje Uygulayan Ortaöğretim Kurumlarına(İmam Hatip Liseleri ve Meslek Liseleri) öğrenci seçmek amacıyla uygulanmaktadır. Öğrencilerin %10'u sınavla öğrenci alan okullara  geri kalan %90'ı ise adrese göre diğer liselere yerleşecek.

Sınava zorunlu olmayıp isteyen öğrenciler girecek. Sınav başvuruları öğrenci velisi tarafından kendi okullarında yapılacak. Tercih işlemleri Temmuz ayında yapılacak.

Sınavın Kapsamı

Sınavdaki sorular 8. Sınıf müfredatından olacak. Sabah oturumunda uygulanan sözel bölümde 50, öğlen oturumunda uygulanan sayısal bölümde 40 olmak üzere sınavda toplam 90 soru bulunmaktadır. Sözel bölümde Türkçe( 20 Soru)Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi (10 Soru)T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (10 Soru)  ve Yabancı Dil (10 Soru), sayısal bölümde ise Matematik (20 Soru) ve Fen Bilimleri(20 Soru) alt testleri yer almaktadır.02-03-2022

Ağırlıklı Standart Puan Hesaplanırken Kullanılacak Ağırlık Katsayıları

02-03-2022

Tercih İşlemleri

Tercihlerde öğrencinin karşısına 3 tercih ekranı çıkacak:

1-Yerel Yerleştirme

• Öğrencinin İkamet Adresi,
  • Ortaöğretim Başarı Puanı,
  • 8. Sınıf Özürsüz Devamsızlık,
  • Yıl Sonu Başarı Puanı Üstünlüğü (Sırasıyla 8,7 ve 6. sınıf)

Sırasıyla bu kriterlere göre yapılacak.

2-Merkezi Yerleştirme

• Sınav Puanı (yüzdelik dilimi),
  • Ortaöğretim Başarı Puanı,
  • Yıl Sonu Başarı Puanı Üstünlüğü (sırasıyla 8,7 ve 6. Sınıf)
  • 8. Sınıf Özürsüz Devamsızlık,
  • Tercih önceliği,
  • Öğrencinin Yaşı (küçük olana)

Öncelikle sınav puanına bakılacak eşitlik olması durumunda sırasıyla diğer kriterlere bakılacak.

3-Pansiyonlu Okullara Yerleştirme

• Öğrenciler bu bölümden de 5 tercih yapabilecek.

*Güzel  Sanatlar ve Spor Liselerine  başvuru  ve yerleştirme işlemleri Haziran-Temmuz aylarında olacak. Öğrencilerin Yetenek Sınavı (%70) ve OBP (Öğretim Başarı Puanı %30) kriterlerine  göre yerleştirme yapılacak

**Özel okullar isterlerse kendi sınavlarını yapabilecek. İsteyen özel okullar merkezi sınava göre öğrenci alabilecek.

Yayın: 02.03.2022 - Güncelleme: 02.03.2022 14:11 - Görüntülenme: 158